ЖКК Бадел 1862 од Скопје ќе се натпреварува во ВАБА

Кошаркарките на ЖКК Бадел 1862 од Скопје ќе се натпреваруваат во регионалната jадранска лига кошаркарска лига ВАБА.

„ЖКК Бадел 1862, по пауза од една година, повторно се пријави за натпреварување во регионалната женска кошаркарска лига ВАБА, за девојчиња со возраст до 17 години. Претстојната натпреварувачка сезона во оваа возрасна категорија ќе земат учество вкупно 21 екипа од Словенија, Хрватска, Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Северна Македонија.

Со пријавувањето сакаме на нашите девојки да им обезбедиме поголем број на силни натпревари, што секако ќе придонесе за зголемување на квалитетот на играта, за што се пример претходните наши настапи во оваа лига кога во два наврата стигнавме до четврт финале.

10 девојки од нашите редови се репрезентативки во овогодишната репрезентација со возраст под 18 години, од кои 4 наши кошаркарки се од домашното првенство и 6 од странските кошаркарски школи, од кои 3 играат во Италија, 1 во Унгарија и 2 во Шпанија.

Се надеваме дека со настапот на нашите девојчиња ќе го достигнеме досегашниот успех, па и да го надминеме, пред се затоа што се работи за талентирани кошаркарки кои скоро сите се репрезентативки за селекциите до 16 и 14 годишна возраст, секако и со поддршка од Општина Кисела Вода и градоначалникот Филип Темелковски“  изјави Љупчо Павловски, тим менаџерот на ЖКК Бадел 1862.